Wie ben ik

Niemand heeft een leven waarin alleen maar leuke dingen gebeuren en ieder mens krijgt vroeg of laat zijn portie te verwerken. Ik kan zeggen dat ik tot nu toe een meer dan gemiddeld turbulent leven achter de rug heb. Veel prachtige maar ook zeer moeilijke jaren met ziekte, verlies en verdriet. En op een bepaald moment rijst dan toch die ene vraag: “Is dit alles?”.

Mijn carrière aan de wilgen gehangen en ik ben iets heel anders gaan doen. Maar, helaas, ik zat nog steeds niet goed in mijn vel maar vond dat ik het er maar voorlopig mee moest doen. Uiteindelijk kreeg ik zo’n last van pijnlijke benen en heupen en dat ik geen kleine wandeling meer kon maken zonder pijn. Ik kwam letterlijk niet meer vooruit. Mijn conditie ging achteruit en heel langzaam kwamen ook de kilo’s er bij. Weer zat ik in die diepe put en vond dat ik mijn portie echt wel had gehad in dit leven.

Gelukkig ben ik ook gezegend met een positieve instelling. Vol goede moed ging ik toch aan de bak. Want voor alles is een oplossing, toch? Artsen bezocht, aantal ziekenhuizen van binnen gezien en weer onderzoeken ondergaan. Maar lichamelijk was er niets mis met mij. Moedeloos werd ik ervan en ook ontzettend gefrustreerd, want ik voelde me toch echt als een krant. Tot ik uiteindelijk bij een orthopeed terecht kwam. Ook hij kon niets vinden, maar verwees mij wel door naar een fysio. Ik had er niet echt vertrouwen in, maar hij zei letterlijk: ‘Ik eet mijn schoen op als zij je niet kan helpen’. En hij kreeg gelijk, gelukkig maar. Langzaam maar gestaag kwam ik letterlijk weer op de been en kreeg weer vertrouwen. De pijn werd minder en mijn energie kwam terug. Ik ben bij een loopgroep gaan hardlopen en dat was, achteraf gezien, mijn ommekeer.

Ik ben van nature geen snelle loper, daarom was het voor mij altijd ‘langzaam’ hardlopen, maar niet rustig. Als een hijgend paard kwam ik in de achterhoede over de ‘finish’. Het meetrainen met een groep marathonlopers leerde mij om op hartslag te letten én in een lage hartslag te lopen. En dat beviel mij heel erg goed, want ik leerde toen ook dat ik rustiger kon ademen. Mijn motto is Lopen voor de lol en dat werd alleen maar meer bevestigd toen ik ook nog rustiger kon ademen. Toen ik daarbij nog wat meer op mijn voeding ging letten, verdwenen ook mijn overtollige kilo’s. Onbewust had ik een mooie combinatie te pakken. Ik voelde me weer zo ontzettend veel beter, zowel mentaal als fysiek.

Niet veel later kwam ook het boek ‘Verademing’ van Koen de Jong en Bram Bakker op mijn pad. Vanaf dat moment fascineerde die ademhaling mij enorm. Dus toen Koen (Sportrusten) een presentatie over ademhaling kwam geven in de plaatselijke hardloopzaak, ben ik daar natuurlijk naar toe gegaan. De rest is een aaneenschakeling van mooie inzichten en heel veel leren.

Ik ben bij Stans van der Poel in de leer gegaan. Van haar heb ik ontzettend veel meer geleerd en leer ik nog steeds. Zij heeft al haar ervaring met en kennis van ademhaling, inspanningsfysiologie en sporten samengebracht in de Energy Control methode, die ik gebruik in mijn praktijk Inspiractief. Ik noem haar altijd respectvol ‘een wandelende encyclopedie’. Voor mij vielen alle puzzelstukjes op z’n plek. Het voelde als een soort thuiskomen. Onbewust heb ik zelf gedaan wat goed was en ik gun dat ook anderen. Lekker slim bewegen en rustig ademen voor een leven vol energie!

Mij is het gelukt dus jou gaat het ook lukken.

Tallina de Boer

OERsterk coach
Energy Control coach
Runningtherapeut
Hardlooptrainer
Reiki Master
en Manusje-van-Alles bij
Inspiractief

Ik hou van rustig ademen,
slim bewegen,
energie laten stromen

en wandelen met hond Bob