Sportbegeleiding

 

* Ben je een duursporter en wil je efficiƫnter sporten en beter met je energie omgaan?
* Heb je misschien een specifiek doel dat je wilt bereiken?
* Of wil je meer ontspanning of meer energie, je vitaler voelen of je sport echt volhouden?

Ik ondersteun je met een specifiek persoonlijk trainingsschema, gebaseerd op de resultaten van een rustmeting en inspanningsmeting. Wat houdt dat in?

Rustmeting

We starten met een intake, bestaande uit een anamnese, het meten van bloeddruk, BMI en vet%, spiermassa, gewicht en saturatie en we verdiepen ons in je (sportieve) achtergrond en je specifieke doelen in relatie tot de test. Met behulp van een hartslagband meet ik o.a. je hartslag in rust, ademfrequentie, hartslagvariabiliteit en je vermogen om te herstellen na fysieke inspanning.

Inspanningstest

Bij voorkeur worden ook hardlopers individueel op de fiets getest. Natuurlijk komt je hartslag dan minder hoog en het is als loper fijner om lopend te meten. Maar ervaring leert echter dat het lopen op een loopband veel ruis kan geven in de uitslagen. Daarom testen we op een fiets. Je start rustig met een laag wattage aan weerstand. Deze weerstand wordt trapsgewijs opgevoerd tot een sub maximale belasting.

Wat meten we met een inspanningstest

We meten de inspanningsbelasting, maximale hartslag, anaerobe drempel (punt van verzuring) of omslagpunt en we verzamelen informatie voor je meest effectieve persoonlijke trainingszones. Naast deze elementen meten we ook de VO2 max (conditie) en het vermogen in watts op de fiets.

Op de fiets test ik met de Co2ntrol, ontwikkelt door Stans van der Poel.
Een groot voordeel is dat je geen kap voor je mond hoeft. Dat kan zo benauwend voelen dat je anders gaat ademen. Dus meten we je adempatroon via je borstkasuitzetting. Dan hebben wij ook meteen je RQ, ademfrequentie en ook je hartslagvariabiliteit.

Veldtest

Naast een inspanningstest op de fiets is er een andere optie. Een zogenaamde veldtest. Deze test doen we uitsluitend met meerdere deelnemers. Het protocol is eenvoudig. We starten met 6 minuten rustig warmlopen op 7 km/u. Daarna wordt elke 2 minuten de snelheid met 1 km/uur opgevoerd.

Sportschema’s

Aanvullend op de inspanningstest maak ik trainingsschema’s en begeleid je naar het halen van je sportieve doelen.

De beste voorbereiding

Op elk niveau is een goede voorbereiding altijd de basis voor het leveren van een topprestatie.
Maar wat is een goede voorbereiding? Zo hard mogelijk trainen, zo veel mogelijk trainen?
Als een topprestatie gerealiseerd wordt door ‘een wil om te winnen’, dan zal er zo veel mogelijk moeten worden ‘afgezien’, tot het gaatje moeten worden gegaan, dus ook in de training. Maar zo eenvoudig is het niet. Een goede voorbereiding is, geen kwestie van zo hard mogelijk trainen, maar zodanig trainen dat een optimale effectiviteit wordt verkregen. De ‘serieuze’ atleet zal vaak zijn doel voorbij schieten want deze traint te hard en de ‘minder serieuze’ atleet kan ook heel dicht bij een optimale effectiviteit komen, maar traint eigenlijk iets te weinig.

Wat kun je verwachten

Een persoonlijk trainingsprogramma om jouw maximale trainingseffectiviteit zo dicht mogelijk te benaderen. Uitgangspunten daarbij zijn:

  • specifieke training in specifieke verbrandingszones, gekoppeld aan een algemeen trainingsdoel en/of een specifieke prestatiemoment
  • een goed herstel (rust) na de training
  • verbetering van het ademhalingspatroon

Lange termijn werk

Hou er rekening mee dat prestatieverbetering lange termijnwerk is. Dat betekent allereerst stevige fundamenten leggen en durven om rust in te bouwen voor een goed herstel. Het betekent ook vertrouwen op wetenschappelijk onderbouwde principes. De meeste atleten zullen in het algemeen juist wat moeten worden afgeremd en minder gaan trainen. En voor allen geldt dat de trainingen nooit meer hetzelfde zullen zijn als voorheen.

Heb je interesse in een test of wil je aanvullende informatie, neem vrijblijvend contact met me op.